Mrazení potravin v domácnosti
Skoro každá domácnost dnes běžně skladuje potraviny zamražením. Mražení potravin je výhoda, kterou dnešní hospodyně využívají na 100%. Zmrazení potravin, které jsme nakoupili v akci nebo které nám zbyly, když jsme uvařili příliš mnoho k nedělnímu obědu, nám později ušetří jak rodinný rozpočet, tak i náš čas. Je velmi pohodlné, když v den, kdy jsme do večera v zaměstnání, víme, že po příchodu stačí vyjmout z mrazáku příslušný balíček se zmrazeným jídlem, rozmrazit, a pak již stačí je servírovat.
Manžel ani nepozná, že dnešní teplá večeře není čerstvě uvařená pochází z mrazáku. Nákup masa, které je zrovna zlevněné, nebo jeho ceny jsou na nejnižší příčce, je velmi šikovné. Ušetříme tak mnoho korun do rodinného rozpočtu, protože připravované jídlo pak vyjde o mnoho levněji, než kdybychom nakupovali zejména maso bez ohledu na vývoj cen.
I zmrzlina je příjemné osvěžení, které na nás vykoukne z mrazáku, kdykoliv dostaneme chuť. Ocení jí zejména nečekaná návštěva nebo naše děti, které nepohrdnou sladkým osvěžením. I ledové kostky do nápojů jsou příjemná letní vychytávka a neměly by chybět v žádné domácnosti. To všechno nám umožní kvalitní mrazák. Spotřebovaná energie není pro žádnou domácnost zanedbatelná. Proto i tento spotřebič má svá pravidla zacházení, abychom za něj zaplatili co nejméně a neutratili zbytečně za neekonomickou spotřebu.
Jak vlastně potraviny mrazit, abychom ušetřili?
Existuje několik pravidel, které bychom měli dodržovat, abychom byli v mrazení úspěšní.
a/ to, co jednou rozmrazíme, již znovu nezmrazujeme. Mohlo by dojít k pomnožení bakterií a zpětné mražení by nemuselo dopadnout nezávadně. Potravina by nám pak mohla způsobit zdravotní komplikace.
b/ ovoce předmrazíme po malém množství, aby se dobře promrazilo. Teprve pak si uděláme definitivní balíčky, které uděláme tak velké, jak například potřebujeme do moučníků.
c/nedávejte do mrazáku ještě teplé potraviny. Jednak by teplá potravina ohrozila zmrazené potraviny v mrazáku, jednak by spotřeba elektřiny byla zbytečně veliká, protože teplota uvnitř mrazáku by zbytečně stoupla.
d/maso před zmrazením naporcujte. Vydrží tak déle, protože se lépe a rychleji promrazí.
e/dbejme na nepříjemné přenášení pachů potravin. Nedoporučuje se ukládat do mrazáku ovoce vedle masa apod.
Neváhejte a dovybavte si domácnost mrazákem. Sami uvidíte, jaký je to zázrak, o kterém se našim babičkám ani nesnilo.