K udržení ideální hmotnosti chybí lidem většinou dostatek odhodlání
Zeptáte-li se fundovaného odborníka, co lidem chybí, aby se zbavili přebytečných kilogramů a žili spokojeným životem, odpoví, že slabá vůle. Teprve na druhém místě je nedostatečná informovanost. Načerpat teoretických znalostí dokáže většina z nás, ale jen zlomek lidí tato pravidla dodržuje.
Kyseliny a zásady v těle
O kyselinotvorných a zásadotvorných potravinách se můžete dočíst v mnoha odborných článcích a dokonce na toto téma existuje několik stovek knižních svazků. Všechny se opírají o jeden společný bod a tím je zajištění správného pH v organismu. Hodnota pH lidské krve musí být každou vteřinu v naprosto přesných hodnotách s minimální, takřka nulovou odchylkou. Pokud by se jen trochu pozměnila, došlo by k úmrtí.
Lidské tělo, které pracuje na principu priorit, považuje kvalitu krve za jeden z prvních mechanismů pro přežití. Lidská krev je mírně zásaditá, není kyselá. A k tomu, aby byla taková neustále, využívá metabolických procesů, které můžeme buď podpořit, anebo naopak ztížit svou stravou.
Překyselení a vyrovnávání pH
Jestliže pojídáme kyselinotvornou stravu, která vytváří řadu odpadních látek v podobě kyselých metabolitů, naše tělo extrémně přetěžujeme. To pak sáhne do svých rezerv v podobě uložených minerálních látek a stopových prvků, aby vyrovnalo pH krve a pH vnitřního prostředí. Pokud takový stav trvá příliš dlouho, tělo se pomaleji regeneruje a rychleji stárne. A pochopitelně také onemocní.
Za silně kyselinotvornou stravu a tudíž za nežádoucí, která nás nevyživuje, ale naopak nás živin zbavuje, se považuje bílý rafinovaný cukr a výrobky z něj (oplatky, sušenky, bonbóny, žvýkačky apod.), dále pečivo z bílé mouky (necelozrnné housky, rohlíky, toustový chléb), umělá sladidla, alkoholické nápoje, nápoje sycené oxidem uhličitým, káva a nápoje s kofeinem, tabákové výrobky. Kyselinotvorný je také stres, nadměrný pohyb, nebo naopak nedostatek pohybu, vyhýbání se slunci, pobyt v prostředí plném zplodin z aut, z výrobních podniků a vytápění domů (velká města), většina běžných chemických léků a nadbytek radiace (RTG apod.)
A naopak za silně a středně zásadotvorné, a tudíž prospěšné, můžeme jmenovat např. čerstvé ovoce a zeleninu (pokud možno chemicky neošetřené), luštěniny, celozrnné obiloviny, semena, vlašské ořechy a prospěšné oleje lisované za studena s dostatkem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Zásadotvorná strava také obsahuje dostatek vlákniny a celý proces přechodu na tuto přirozenou stravu vás nasměruje žádoucím směrem – ke svému vlastnímu zdraví a k udržení ideální hmotnosti.