Koření, které prospívá našemu zdraví
Jsou koření, která používáme jenom kvůli chuti, pak jsou ale i taková, která našemu tělu přináší i jiné benefity krom chuti. Bazalka třeba působí především na nervový systém, zlepšuje soustředěnost, zmírňuje zažívací obtíže a podporuje trávení celkově. Možná i proto je tak oblíbená u jídel, jako je třeba pizza či těstoviny. Jaké koření vám ještě prospěje?
Fenykl by si měli naordinovat především ti, které trápí zažívání a nadýmání či zácpa. Používá se navíc i u maličkých dětí ve formě čaje či odvaru. Pomáhá dětem proti kolikám. Stejně jako fenykl pomáhá na zažívání i kmín, který zrychluje zažívání a podporuje chuť k jídlu. Na zažívání je skvělá třeba i saturejka, která také zmírní nadýmání, ale dokáže zastavit i průjem.
Pro antiseptické a dezinfekční vlastnosti můžete zvolit hřebíček, který také mírně umrtvuje a uklidňuje bolest zubů či žaludku. Proti bolesti a křečem pomáhá také tymián, který má také antiseptické účinky a funguje i jako dezinfekce. Majoránka má také protizánětlivé účinky, v podobě čaje často pomáhá proti kašli a zánětu průdušek. Umí také tlumit menstruační bolesti.
Pokud máte rádi kurkumu, pak při jejím používání v jídle děláte určitě dobře. Obsahuje totiž kurkumin, který dokáže ulevit játrům ale třeba i pomoci od depresí a kožních onemocnění. Obsahuje totiž vitamíny C, E, K, draslík, vápník, měď, železo, hořčík a zinek. Zároveň působí protizánětlivě a pozitivně ovlivňuje i náš krevní oběh. Podporuje také opěrný systém, především klouby.
Většina koření se vlastně nachází v oblasti částečně léčivých účinků a dokáže nám pomoci od spousty neduhů. Mnohdy stačí zeptat se svých babiček, co používaly na kterou bolest či neduh a velice rychle se dozvíte, jaké koření má známé léčivé účinky. Některá koření však můžete využít i jako přírodní barviva, nebo je najdete jako součást kosmetiky.