Lék, který máme všude kolem sebe
Však už jenom botanický název pampelišky – Smetánka lékařská by nám mohl napovědět, že se nejedná o obyčejnou rostlinu zabarvující, každý rok, obrovské louky do žluta. Mnozí z nás ji sekají a zbavují se jí, přitom v sobě skrývá neuvěřitelné vlastnosti. Použít se dá z pampelišky všechno, od květu, přes stonek a listy, až po kořen schovaný v zemi.
Květ pampelišky
Kromě toho, že obsahuje spoustu pylu pro včely, které z něj pak tvoří také velice prospěšný med, můžeme květy pampelišky zužitkovat i my doma. Trhají se především na jaře, kdy jsou v největším rozpuku, ale i v létě se dají nalézt rozkvetlé pampelišky. Nejlepší je, sbírat je kolem poledne, kdy jsou nejvíce vykvetlé.
Z květu si můžete udělat med nebo sirup, ale také mastičku, olej nebo tinkturu. Květy pomáhají při nemocích dýchacích cest a odkašlávání. Mastičky pak zjemňuji popraskanou pokožku, působí hojivě a vyhlazují pleť.
Listy a stonky pampelišky
Stonky a listy můžete trhat po celý rok. Nejlépe se hledají, když pampelišky kvetou, avšak nejlepší je trhat je právě po odkvětu. V této době se totiž léčivá síla přesouvá právě z květu do stonku a listů. Ty jsou přímo nabité vitamíny (A, B, C, D) a dalšími látkami, jako je betakaroten, draslík, vápník, železo, křemík a další. Především dokáží čistit játra, ledviny a podporují zažívání. Užívají se také při pálení žáhy a na čištění pleti, proti akné a různým ekzémům.
Můžete si je přidávat čerstvé například do salátu nebo si udělat výbornou polévku. Při procházce loukou si je můžete třeba jen utrhnout a žvýkat. Pokud chcete zásoby na zimu, listy a stonky usušte a používejte jako koření nebo louhujte na čaj.
Kořen pampelišky
Kořeny je nejlepší sbírat na jaře před rozkvětem anebo naopak na podzim po odkvetení. V tu dobu mají právě největší sílu. Kořeny se očištěné a omyté suší a nejčastěji pak drtí na jemný prášek. Dělat si z nich můžete čaj nebo nálev.
Pomáhají především na trávení a problémy se žlučníkem a žaludkem, snižují hladinu cukru, cholesterolu v krvi a krevní tlak. Látky obsažené v kořeni pampelišky působní blahodárně na klouby. Nejnovější studie prokazují účinek těchto látek také na nádorová onemocnění a především leukémii.
Usušená pampeliška se doporučuje skladovat maximálně rok a uzavřené nádobě. Poté ztrácí své účinky.