Lichořeřišnice větší je výborný lék
Bylinka, známá také jako řeřicha, má nejen neuvěřitelný vliv na naše zdraví, ale je pěstována také jako okrasa našich zahrádek, balkónů a parků.
Do Evropy se tato jednoletá bylina dostala v 19. století až z Jižní Ameriky, a dnes je hojně pěstována i u nás. Lodyhy lichořeřišnice jsou masité, popínavé, s dlouhými řapíkatými listy. Kvete od května až do prvních mrazíků. Jejím plodem je trojpouzdrá ledvinovitá tobolka. Většina lidí ji obdivuje pro její krásné žluté, oranžové nebo ohnivě červené květy, ale jen málokdo si uvědomuje právě její léčivé účinky.
Z této bylinky se využívají všechny její části – semena, listy i květy, a to buď čerstvé, nebo sušené. Její účinky jsou velmi rozšířené, obsahuje totiž celou řadu léčivých látek, které jsou antibiotické, antibakteriální a antivirové. Léčivé látky lze zakoupit v lékárně jako tablety, čaje nebo tinkturu. V sezoně ji můžeme hojně využít v kuchyni.
Pozitivní účinky lichořeřišnice:
ü Pomáhá při léčbě zánětů močového měchýře
ü Léčí záněty horních cest dýchacích
ü Využívá se při léčbě žaludečních vředů, zánětů vaječníků či prostaty
ü Zlepšuje imunitu a posiluje organismus
ü Působí jako prevence proti infekčním chorobám
ü Vylepšuje pleť
ü Podporuje růst vlasů
ü Zabraňuje vzniku oparů
Lichořeřišnici můžete používat 1x denně jako prevenci, a 3x denně, pokud máte nějaké zdravotní potíže. Nežádoucích účinků ani předávkování se nemusíte obávat, a nehrozí ani žádné nebezpečí kojícím a těhotným ženám, proto ji můžete užívat i dlouhodobě.
Lze ji pěstovat i doma
Semena se vysazují v polovině dubna až května, nejlépe do zavlažovacích květináčů. Kupodivu při jejím pěstování platí zásada, že čím méně živin v půdě, tím má bohatší květy a semena. Na pohnojené půdě má zase krásné listy, ale málo kvete. Rostliny není vhodné přesazovat, protože jsou křehké a snadno se poškodí.
Využití v kuchyni
ü ČAJ připravíme ze dvou čajových lžiček semen, které krátce povaříme.
ü ČAJ můžeme připravit také z čerstvých nebo sušených listů, které zalijeme šálkem horké vody a necháme 10 minut vylouhovat.
ü ČERSTVÁ ROSTLINA je mírně kořeněná jako ředkvičky, proto je vhodná do salátů, pomazánek a polévek.
ü NEZRALÉ PLODY A PUPENY KVĚTŮ se nakládají do octa jako náhražka kapary.
ü MLADÁ SEMENA můžeme použít místo křenu.